SteelSeries Kinzu

Geschreven door 'talle'' op Monday, 10 May 2010 om 19:04

Steelseries heeft zich de afgelopen jaren prima neergezet als producent van betrouwbare muizen met hoge kwaliteit. Wanneer ik begon met het reviewen van deze muis, had ik dan ook hoge verwachtingen die voor grotendeels zijn vervuld. Saillant detail is dat deze muis weinig ‘extra’s’ bevat, maar wel erg hoog scoort als je kijkt naar zijn klasse. Er zijn tegenwoordig talloze muizen te vinden waarbij de een beter is dan de ander. Met de Kinzu heeft SteelSeries echter een nieuwe weg ingeslagen, om onder andere te kunnen concurreren met de Microsoft Sidewinder X3 en de Salmosa van Razor. Deze nieuwe weg houdt in, om voor een lage prijs toch een kwaliteits muis aan te bieden. Of dit gelukt is, lees je in mijn review.

Door shwan
 
Eerste indruk en Design

Het begrip simpel gaat als een rode draad door het hele design heen. Deze muis ziet er op afstand dan ook niet erg spectaculair uit. Zoals je gewend bent, ziet de verpakking zwart met oranje letter uit met daarin de beruchte muis. Bovendien heb je met het principe van ‘plug and play’ geen drivers nodig en krijg je er daarom ook geen software bij. Verder vinden we de gebruikelijke handleiding van SteelSeries terug met de nodige talen.

Specificaties:

•    FPS: 9.375
•    IPS: 50
•    Megapixels per second: 3.75
•    CPI: 400 – 3200
•    Acceleration: 20 G
•    Buttons: 3
•    Draad: 2 m
•    Polling: up to 1000 Hz
•    Lift distance: ~2.0mm
•    Large pressure points that reduce friction for optimized glide
•    Driverless, plug-and-play feature for LAN gamers
•    Built-in memory for 3 profiles
•    Measurements: 117 x 64 x 36 mm / 4,6 x 2,5 x 1,43 in
•    Operating systems: Win XP / Vista / Win 2000 / Mac OS

Lift-off distance

Het leuke aan de Kinzu is, is haar onschuldigheid. Het voelt aan als je kindje, maar van binnen schuilt een uitermate precieze techniek, vrij vertaald als  ‘Very precise tracking’, waardoor deze muis de beste is in zijn klasse. Hoewel tegenwoordig de Laser mouse helemaal in zijn, is de Kinzu een optische muis. Opvallend hierbij is dat de Kinzu een lift distance van ~2.0 mm heeft, wat betekent dat je muis stopt met tracken wanneer je je muis ongeveer 2.0 mm optilt. Dit is erg accuraat voor een goedkope optische muis, als je bijvoorbeeld kijkt naar de Ikari Laser die een lift-distance heeft van ~1.8 mm. De Ikari kost dan ook wel 69,99 euro, daar waar de Kinzu maar 34,99 kost. Het voelt heel precies aan, ik raad daarom ook alle FPS spelers aan om deze muis te proberen. Vooral voor de AWP knallers in CS is deze muis een potentiële vriend.


Boven: Xai Onder: Kinzu

Vorm

Zoals ik al eerder zei, ‘simpel’ is het juiste woord voor deze muis. Het is een kleinere versie van de Xai en dit maakt juist het verschil. Het bevat slechts 3 knoppen (scroll, left- en rightmouse en een programeerbare CPI/DPI knop), waardoor je wellicht een knop mist bij je duim. Aangezien ik bij verschillende games een bind heb op deze knop, miste ik dit heel erg en het kriebelde dan ook behoorlijk op die plek. Voordeel wat daarbij wel komt kijken, is dat er nauwelijks verschil is tussen links- of rechtshandigen.
Omdat de Kinzu oorspronkelijk voor de Aziatische markt is geïntroduceerd, is deze muis met een lengte van 11 cm en 6,5cm breed, dus erg klein maar wel wendbaar. Voor mensen die een wat grotere/dikkere hand hebben, kan het formaat van deze muis een probleem opleveren. Het is het een kwestie van wennen en aanpassen. Wanneer je eenmaal de feeling hebt, zul je merken hoe precies en wendbaar deze muis is. De Kinzu is licht genoeg, waardoor je nauwelijks kracht erop hoeft uit te oefenen. Dit is handig in snelle situaties en met de accuratie van deze muis kun je gemakkelijk drie doelen uitschakelen die verspreid staan.

Wel moet ik daarbij zeggen dat deze muis nauwelijks wrijving heeft. Dit kan in je voordeel of in je nadeel werken, persoonlijk houd ik ervan als mijn muis weinig wrijving ondervindt. In die zin dat de onderkant zo glad als ijs moet aanvoelen. Mensen die zwaardere muizen gewend zijn of meer grip zoeken zullen daarom niet meteen op de Kinzu vallen. Maar ook hier weer, is het een kwestie van wennen en aanpassen.

CPI/DPI

Relatief gezien merk je weinig van het verschil in DPI. Hoewel de Laser muizen meer op de hoge gevoeligheids graad gericht zijn kan de Kinzu er ook aardig wat van, je kunt deze muis instellen tussen 400 tot 3200 CPI met een FPS van 9375. Deze hoge CPI/DPI is niet gebruikelijk voor een optische muis, je ziet het dan ook vaak terug in laser muizen. Deze muis is dus goed geschikt voor FPS games zoals CounterStrike, gezien het erg hoge precisie biedt en je snelle bewegingen goed aankan.
Aangezien onder de scroll zich een knop bevindt waar deze instellingen kunt wijzigen, is er een software beschikbaar voor de Kinzu op de website van SteelSeries. Maar ook hier geldt de rode draad nog steeds. Je hebt slechts enkele gebruikelijke instellingen zoals Mouse Sensitivity, acceleration, left- or righthanded en natuurlijk de CPI instellingen. Je kunt twee CPI instellingen aangeven tussen de 400 en 3200. Dit is jammer, met slechts twee instellingen kun je weinig variëren in snelheden. Of je moet zin hebben om steeds te Alt-tabben.


Prijs/kwaliteit

Ik ben vol lof over de prijs/kwaliteit verhouding van deze muis. Hij is slechts €34 euro in de winkel, normaliter betaal je zo’n prijs voor een Trust muis die je na een maand alweer kunt vervangen. Als je alleen zou kijken naar de kwaliteit, zou deze muis best een aantal tientjes duurder kunnen zijn. Het enige wat de prijs omlaag haalt is zijn simpele design en vorm. Het bevat niks extra’s zoals zijn broer Xai met een LCD scherm aan de onderkant of extra knoppen. Ik heb de Kinzu nu een aantal weken en het bevalt me prima. De gliders aan de onderkant zouden een beetje kunnen slijten, maar inprincipe zou je het op iedere muismat kunnen gebruiken. Het is al met al een onschuldige kleine muis met mooie performance erachter.

Eindoordeel

Deze review kon uitgebreider, het probleem hierbij is dat ik constant blijf haken op de sterkste punten van deze muis, dat is zijn accuratie, terwijl ik vind dat je zelf dit moet uitvinden. De prijs is niet hoog en bovendien vindt de een dit accuraat en de ander dit. Ik heb het op games als COD4, COD:MW2, CS:S, BF2 en UT3 geprobeerd. Naar mijn gevoel schoot ik veel accurater en sneller, aan de andere kant kan het ook mijn verbeelding zijn. Ik heb dus dan maar vooral naar de prijs/kwaliteits verhouding gekeken.
De accuratie van de Kinzu is uitmuntend, de snelle DPI en FPS instellingen en bovendien de lage lift-off distance maakt deze muis voor een optische muis uniek. Jammer dat de muis zo klein is, ik denk dat dit de bottleneck voor de meeste gamers gaat worden, maar het maakt hem wel wendbaarder en lichter. Wanneer zo’n kleine onschuldige muis je meer accuratie kan bieden met een lage prijs, dan heb je in mijn ogen geslaagd. De voordelen en nadelen staan hieronder.

Voordelen

- Wendbaar en licht
- Plug and Play (geen software cd nodig)
- Uitermate precies
- Te gebruiken op alle muismatten
- Snelle DPI instelbaar
- Lage prijs
- Hoge kwaliteit
- Betrouwbaar
- Goede scroll-knop

Nadelen

- Simpel design
- Geen duimknop (voordeel: universeel voor L/R handigen)
- Software is beperkt
- Te klein voor de meeste Europeanen (dit verschilt natuurlijk ook per persoon)

Het is erg moeilijk om deze muis te beoordelen. Allereerst scoort het erg laag vergeleken met de grotere muizen die veel meer functies hebben. Maar aan de andere kant, deze muis richt zich daar ook helemaal niet op. Je kunt moeilijk een Mini-cooper beoordelen op basis van een SUV. In de klasse van goedkope muizen scoort de SteelSeries Kinzu een 9,1/10. Er is altijd ruimte voor betering, met een iets grotere mate weet ik zeker dat deze muis meer in smaak zou vallen!

 

Reacties

Scrtz schreef op 11 May 2010 - 19:16 0 thumbs
Avatar
 
ik mis eigelijk een stukje over de grip die je gebruikt, deze muis is perfect voor mensen die claw/fingertip gebruiken ( iig elke grip die niet je hele hand+palm op de muis legt ) want mensen die dat doen kunnen deze muis beter laten liggen.

Tevens had ik nog wel wat over de muisvoetjes willen horen, want deze vond ik persoonlijk echt heel b agger( heb ze zelf vervangen door steelseries intelli glides ), voor de rest wel een heerlijk simpel muisje die voor spelers die een kleine muis willen en alle extra's toch niet gebruiken gewoonweg perfect is.

Op lan e.d. zie je ook steeds meer de kinzu en xai voorbij komen, dus ze doen zeker iets goeds bij steelseries ;)


Laatst gewijzigd op 11 May 2010 - 19:17

Shwan schreef op 12 May 2010 - 00:31 0 thumbs
Avatar
 
Ik heb helemaal geen grip gebruikt, ik ben van de standaard uitvoering uitgegaan. Dus zonder slides oid ;)
itons schreef op 12 May 2010 - 13:08 0 thumbs
Avatar
 
Shwan schreef:
Ik heb helemaal geen grip gebruikt, ik ben van de standaard uitvoering uitgegaan. Dus zonder slides oid ;)

je hebt de muis niet vast gehouden? :D
Shwan schreef op 13 May 2010 - 00:27 0 thumbs
Avatar
 
lol, wat ik bedoel. Heb de muis gebruikt zoals je hem krijgt in de verpakking, slimmert =D
de filosoof schreef op 28 June 2011 - 19:40 0 thumbs
Avatar
 
Shwan schreef:
lol, wat ik bedoel. Heb de muis gebruikt zoals je hem krijgt in de verpakking, slimmert =D

De grip is de manier waarop je de muis vasthoudt, slimmert =D

Registreer een account om te kunnen reageren

Om te kunnen reageren op Gamelux heb je een account nodig. Lees alles over de voordelen op de registratie pagina.

Matchen
corner
Gisteren
Vandaag
Morgen
corner

  • Geen matches
  • Geen matches
  • Geen matches

Evenementen Kalender

-->