BenQ XL2410T

Geschreven door 'ufear'' op Thursday, 17 February 2011 om 12:30

BenQ stuurde ons een review-sample van hun nieuwste TFT-gaming monitor op, ik kreeg de eer om een review te schrijven voor Gamelux...

Ophalen

Op een woensdagmiddag kwam ik op het Gamelux kantoor aan waar Itons achter een mooie dual monitor setup zat, waaronder dus de recent uitgebrachte ‘ultimate gaming monitor’; de BenQ XL2410T, de eerste 120Hz monitor van BenQ. Na enig getouwtrek rond de monitor om de voet los te krijgen kwam de doos boven tafel; wat een joekel van een doos, zeker 2 a 3x zo dik als die van mijn vorige TFT’s; Samsung 2233RZ, Asus VW222U en Samsung 226BW. Maargoed, in de bus en gaan met die banaan.

Eerste indruk

Na het weer uit de doos wurmen was het in elkaar zetten een fluitje van een cent, simpelweg de voet op de rest van het scherm schroeven en klaar; zoals bij elke andere TFT dus. Het viel me direct op dat het scherm zich in elke denkbare richting laat draaien, verticaal zo’n 60 graden beide kanten op gok ik, kantelen kan ook veel verder dan bij bijvoorbeeld de 2233RZ.

Ook bleek dat het scherm zich in de hoogte laat verstellen door een knop op de achterkant van de voet in te drukken. Bij het verstellen in hoogte kan het scherm echt extreem hoog kan worden gezet, zeker 25cm boven het ‘laagste’ punt wat te vergelijken is met reguliere TFTs.

Daarnaast laat het scherm zich ook nog eens 90 graden naar rechts roteren waardoor je als je in bed ligt met een scheef hoofd ook nog gewoon fijn kan kijken naar bijvoorbeeld een film, wellicht een functie die door de meesten niet veel zal worden gebruikt maar wel zeer handig (en zeldzaam onder de 120hz-schermen) is.

Alle denkbare aansluitingen zijn aanwezig, VGA, DVI en HDMI, er zitten echter geen speakers op dit scherm dus is er een hoofdtelefoon aansluiting geplaatst waardoor je alsnog je Xbox kan aansluiten en kan genieten van het geluid, goed over nagedacht!

Technische Specificaties

Volgens BenQ.nl heeft de XL2410T de volgende specificaties:

 • Backlight Unit: LED
 • LCD Size: 23.6" Widescreen
 • Aspect Ratio: 16:9
 • Resolution (native): 1920 × 1080
 • Display Area (mm): 521.28 × 293.22
 • Pixel Pitch (mm): 0.2715
 • Vertical Frequency: 120Hz (max)
 • Brightness (typ.): 300 cd / m2
 • Contrast (typ.): 1000:1
 • DCR (Dynamic Contrast Ratio) (typ.): 10M:1
 • Viewing Angle (L / R;U / D) (CR>=10): 170° / 160°
 • Glass Surface: Anti-Glare
  Response Time (Tr+Tf) typ: 2ms GTG

 

Een aantal dingen zijn je wellicht al bekend over deze monitor, in plaats van de 24” naam die de naam suggesteert is het scherm eigenlijk slechts 23.6”, maar dat is zeker geen onaangename maat. De XL2410T ondersteunt de Full HD (1920x1080) resolutie en downscaled deze niet via allerlei trucjes om het toch op het scherm te krijgen, er zit gewoon een echt 1920x1080 panel in.

Verder heeft het scherm prima specificaties, het contrast is gewoon goed, door de LED-backlight heeft het scherm nagenoeg geen last van backlight-bleeding en de voet is gewoon subliem gemaakt. Ik zal hier niet te veel van dit artikel aan besteden, mocht je alles even willen nakijken kan dat hier.

120 Hertz

Dan de meest spannende functie van dit scherm, de 120 Hertz functionaliteit, Hertz is een eenheid om het aantal ‘veranderingen’ per seconde te kunnen uitdrukken. 120 Hertz staat gelijk aan 120 veranderen per seconde, in het beeld dus. Vroeger, toen we allemaal nog een CRT hadden, werkten deze allemaal via een compleet ander principe dan de huidige TFT’s, 100 Hertz betekende dat het scherm per seconde 100 beelden weergaf, hiertussen zit steeds een hele kleine periode ‘niets’, zwart beeld dus. Bij 60 Hertz gaf dit problemen aangezien onze hersenen dan deze stukken ‘niets’ konden herkennen, het beeld lijkt dan te kipperen. Bij 85 Hertz en hoger hebben de meeste mensen hier geen last meer van, aangezien de meeste CRT’s minimaal 100 Hertz konden weergeven en enkelingen zelfs 200 Hertz was dit probleem dus niet echt een ‘probleem’.

Met de komst van TFT’s veranderde echter hoe het beeld werd opgebouwd; in plaats van het stukje ‘niets’ blijft gewoon het vorige beeld staan tot er een verandering optreed, aangezien er dus bij 60 Hertz geen knipper-effect optreed is hier ook nooit meer echt aandacht aan besteed door fabrikanten, die moesten zich op een ander probleem richten wat wel actueel was bij TFT’s.

De afgelopen paar jaar hebben we dus in TFT-land een strijd gezien om de responstijden (ms) van een scherm, het werd echter al snel duidelijk dat alles onder 5ms eigenlijk weinig impact had en nog steeds minder ‘natuurlijk’ aanvoelde dan een CRT. De reden daarvan is na de vorige alinea’s duidelijk: alle TFTs ondersteunden slechts 75 Hertz. Voor veel nieuwere spellen was dit niet zo’n ramp, maar de antieke game Counter-Strike die velen van ons nog steeds spelen een regelrechte ramp. Counter-Strike stuurt het liefst 100 beelden per seconde (fps) naar de monitor, een normale TFT kon er hier maar 75 van weergeven, het resultaat was een niet ‘vloeiend’ beeld aangezien er sommige beeldjes wel 2 keer getoond werden en anderen niet.

Maar eindelijk, hoofdzakelijk door de introductie van NVidia’s 3D Vision zagen de fabrikanten in dat hier een markt was om zich op te onderscheiden, om 3D beelden te kunnen weergeven op 60 Hertz heb je het dubbele van deze frequentie nodig om voor zowel het linker en rechter oog 60 beelden per seconde te kunnen weergeven. Voor ons gamers was de 3D-technologie eigenlijk op dit moment minder interessant, wel heel mooi meegenomen dat er eindelijk een goed alternatief voor CRT’s bestond!

Overige features

In het menu kunnen alle gangbare kleurinstellingen (brightness, contrast, gamma, sharpness, kleuren worden ingesteld) worden aangepast. Er zijn nog 2 andere instellingen die van belang kunnen zijn; AMA (Advanced motion acceleration), zorgt ervoor dat eventuele ghosting nog verder wordt verminderd, zie dit topic voor meer informatie. “Instant mode”, dat zorgt dat er minder input lag is, staat dus ook standaard aan.

XL2410T-size.jpg

Daarnaast is een interessante functies voor overstappers onder ons het aanpassen van de Display Mode, hierdoor worden zwarte randen om het scherm geplaatst om een beeldscherm van ander formaat te simuleren, keuzes zijn Full, 17”, 19”, 19” widescreen en 22” widescreen. Deze functie werkt precies zoals je zou verwachten, maakt dit scherm dus misschien wel het beste scherm voor toernooien zoals de ESWC.

Test versus 2233RZ

Het enige waar CRT-gebruikers nog over kunnen klagen is zogenaamde input-lag, de tijd die tussen het versturen van een beeld (dus na een bewegingen van bv. de muis) en het daadwerkelijk tonen op het scherm zit. Bij een CRT was dit nagenoeg 0 milliseconden.

Aangezien ik hier geen bruikbare CRT’s meer heb staan was het beste waarmee ik dit scherm kon vergelijken een Samsung 2233RZ 120Hz monitor. Schermen zijn in clone-modus gezet en heb daarna een aantal foto’s van een timer gemaakt om te kijken of er verschil in input-lag zit.

XL2410T-input.jpg


Zoals je ziet, geen merkbaar verschil, eerder tussen mijn Asus VW222U en de Samsung 2233RZ zat er wel een duidelijk verschil van een paar milliseconden, maar de BenQ is dus op zijn minst even goed als de 2233RZ, die door velen als een goede CRT-vervanger is geaccepteerd.

Opinie

BenQ heeft echt een prima staaltje werk afgeleverd, het scherm is mooi afgewerkt, degelijk en heeft tal van mogelijkheden, zowel fysiek als in het menu van de monitor zelf.

De resolutie van 1920x1080 is gewoon heerlijk voor gewoon desktop-werk en laat je makkelijk meerdere vensters naast elkaar gebruiken. Verder is er bij een potje gamen ook absoluut niets te klagen, het enige is dat het scherm van de fabriek af misschien wel iets te fel staat ingesteld, ik heb uiteindelijk na wat Googlen voor mij perfecte kleuren instellingen gevonden, mocht je ze willen moet je maar even contact met me opzoeken.

Ik zou mijn 2233RZ zeker voor deze BenQ inruilen, de voet is gewoon echter super handig en die bijna 300 pixels extra in de breedte is ook de moeite waard als je vaak aan het programmeren bent.

Voordelen

++ De voet, echt heerlijk flexibel
++ Resolutie en helderheid van het scherm
++ 120 Hertz
++ Prima CRT vervanger

Nadelen

-- Ongelofelijke lompe doos
- Aanzetten duurt redelijk lang (8 a 9 seconden, what the hell??)
- Prijs, maar met de Zowie-kit wel weer een goede deal

Cijfer

Al met al verdient deze BenQ XL2410T echt wel een plekje op je bureau, mits je een serieuze gamer bent! Zo niet is het nog steeds een goede koop maar zal je van de meeste functies niet veel gebruik maken, terwijl je er zeker wel voor betaald.

De BenQ XL2410T krijgt van mij een dikke 9, prima scherm voor de thuiszitters onder ons, LANners die zelf met de auto gaan ook prima, maar als je met zn 5'en in de auto wilt wordt het wat lastiger.

Reacties

talle schreef op 17 February 2011 - 15:07 0 thumbs
Avatar
 
interessant scherm
TheIncrediblePestY schreef op 17 February 2011 - 15:07 0 thumbs
Avatar
 
vraagje: zit die zowie-kit er standaard bij en wat houd die kit in?

verder een superreview, ik ben egt aan het twijfelen om dit schermpje te halen.. maarjah alleen de prijs zit nu nog in de weg, goedkoopste is 334 euries :(
shibble schreef op 17 February 2011 - 15:27 0 thumbs
Avatar
 
Nice reviewtje alleen vindt hem toch iets prijzig ook al zit die zowie gear shit erin :p
dbm schreef op 17 February 2011 - 15:34 0 thumbs
Avatar
 
TheIncrediblePestY schreef:
vraagje: zit die zowie-kit er standaard bij en wat houd die kit in?

verder een superreview, ik ben egt aan het twijfelen om dit schermpje te halen.. maarjah alleen de prijs zit nu nog in de weg, goedkoopste is 334 euries :(
je hebt 2 verschillende versies van het scherm, wat je kan zien aan het typenummer. De ene eindigt op .zbe en de andere op .qbe als ik het goed heb. De .zbe is dan met een zowie EC1 muis en een zowie swift muismat.
hellcy schreef op 17 February 2011 - 15:41 0 thumbs
Avatar
 
hallo beste gluxers ik heb dit scherm ook.

als je hem wilt bestellen zou ik dat op www.azerty.nl doen

dan krijg je de zowie ec1 erbij en nog een mousepad.

Egt super chill Scherm :)
TheIncrediblePestY schreef op 17 February 2011 - 15:57 0 thumbs
Avatar
 
@dbm thanks :)

@hellcy 329 euries bij 4launch, azerty 370..

en jah dat is allebei inclusief zowie gear.. alsnog duur die 329 maarjah in mei krijgen we natuurlijk allemaal weer vakantiegeld :D
relax449 schreef op 17 February 2011 - 16:00 -1 thumbs
Avatar
 
prijs kaartje?
lorenz schreef op 17 February 2011 - 17:23 0 thumbs
Avatar
 
Ik vind de doos zeker en vast niet lomp. Alles zit zeer goed ingepakt zodat er zeker geen schade kan optreden tijdens het vervoer.
Liever een iets wat grotere doos dan een beschadigd scherm :)

Voor de rest zeker een nice scherm :) Als je in CS gaat kan je ipv optie 19" kiezen voor "aspect" ... CS is dan met zwarte balken & in windows normaal.

zeker en vast een aanrader!

Wij hebben met bescene ook een review gemaakt (door Rijst - wel in het engels), kan je misschien ook overtuigen om het scherm te kopen:
http://www.bescene.net/1563/1-Introduction ( 6 pagina's)


Laatst gewijzigd op 17 February 2011 - 17:25

wh00t schreef op 17 February 2011 - 17:54 0 thumbs
Avatar
 
nice
semigear schreef op 17 February 2011 - 18:40 1 thumbs
Avatar
 
Die bescene review is wel wat beter in elkaar gezet tbh
aXes schreef op 18 February 2011 - 07:35 0 thumbs
Avatar
 
hellcy schreef:
hallo beste gluxers ik heb dit scherm ook.

als je hem wilt bestellen zou ik dat op www.azerty.nl doen

dan krijg je de zowie ec1 erbij en nog een mousepad.

Egt super chill Scherm :)

dit dus :D @ heb hem ook..
Scopy schreef op 18 February 2011 - 09:05 0 thumbs
Avatar
 
Goede review :)
hellcy schreef op 18 February 2011 - 19:35 0 thumbs
Avatar
 
aXes schreef:
hellcy schreef:
hallo beste gluxers ik heb dit scherm ook.

als je hem wilt bestellen zou ik dat op www.azerty.nl doen

dan krijg je de zowie ec1 erbij en nog een mousepad.

Egt super chill Scherm :)

dit dus :D @ heb hem ook..

ik had hem veel eerder

Registreer een account om te kunnen reageren

Om te kunnen reageren op Gamelux heb je een account nodig. Lees alles over de voordelen op de registratie pagina.

Matchen
corner
Gisteren
Vandaag
Morgen
corner

 • Geen matches
 • Geen matches
 • Geen matches

Evenementen Kalender

-->