Zowie Celeritas Mechanisch Keybord

Geschreven door 'bbs'' op Monday, 30 May 2011 om 11:10

Gamelux heeft de laatste paar weken de Zowie Celeritas onder handen genomen, dit is een mechanisch toetsenbord van dit redelijk jonge Amerikaanse gaming gear merk. Mechanische toetsenborden zijn niks nieuws maar zijn nog niet zo bekend onder de gamers, enkel in Korea tussen de StarCraft pro’s worden ze al een tijdje gebruikt en ze kennen hun herkomst in de ICT business onder de mensen die dagelijks veel typen. Ook een aantal Counter-Strike pro’s gebruiken dit soort toetsenborden.

Kom er achter of jij gelukkiger wordt met dit toetsenbord op je bureau of dat jij je geld liever voor iets anders gebruikt in de volgende review waarin we uitleggen wat mechanische toetsenborden zijn en welke voordelen ze hebben ten opzichte van andere gaming toetsenborden.

 

Mechanische toetsenborden
Mechanische toetsenborden verschillen met normale toetsenborden op een aantal belangrijke punten. 
-De duurzaamheid is veel hoger.
De toetsen overleven 10 keer zo veel aanslagen als een conventioneel toetsenbord. 
-Meerdere toetsen tegelijk indrukken
Tot willekeurige toetsen 6 via usb en zoveel als je wilt via ps/2. (bij de Zowie Celeritas)
-De respons van de toetsen. Hierover is veel te vertellen:
De meeste hedendaagse mechanische toetsenborden bevatten zogenaamde mechanische switches van het merk Cherry MX, een switch is wat er onder de toets zit en wat verantwoordelijk is voor het registreren van het indrukken van de toets. Cherry levert een aantal soorten switches, deze hebben elk een aantal andere eigenschappen die met de “feel” van het indrukken te maken hebben. Elk type gekenmerkt door zijn eigen kleur. Belangerijk zijn de verschillen tussen drukkracht en de zogenaamde tactile feedback: dit laatste is verantwoordelijk voor iets meer weerstand wanneer je de toets aangeslagen hebt, waardoor je door hebt dat de toets geregistreerd is. Sommige switches hebben deze tactile feedback niet, ook is er een aantal switches dat een klikgeluidje maakt wanneer de toets aangeslagen wordt. 
Het grote verschil tussen de switches in een normaal toetsenbord en die van een mechanisch toetsenbord is dat de mechanische al aanslaan voordat de toets helemaal ingedrukt is en dat je normale toetsen helemaal in moet drukken voor ze aanslaat. Daarnaast is het gewicht dat nodig is om aan te slaan anders, en dit verschilt per type switch.
Een lijstje met verschillende switches en hun eigenschappen kun je vinden op de meest uitgebreide resource over mechanische toetsenborden op t net: http://www.overclock.net/keyboards/491752-mechanical-keyboard-guide.html
Hier staan de verschillende soorten switches met hun omschrijving, of ze meer bedoeld zijn voor typen, of gamen, of een combinatie van beide. Dat is namelijk waar mechanische toetsenborden meer gebruikt voor worden: typen.
Ervaren typisten typen namelijk stukken sneller op een mechanisch toetsenbord (als ze er eenmaal gewend aan zijn, bij mij duurde dat een week ongeveer). Dit zorgt er voor dat je typen langer volhoudt zegt men, nu denk ik niet dat typen een vermoeiende bezigheid is, maar dat typen sneller gaat is absoluut waar.
Toetsenborden en gaming
Toetsenborden zijn nooit zo populair geweest als bijvoorbeeld muizen wanneer het op gaming gear aankomt. Logisch, denk je misschien, maar is dat wel terecht? Het reactietijd verschil tussen een mechanische toetsen en normale toetsen is maar een kwart seconde, maar bij competitieve games is dat behoorlijk veel. Dit geldt niet alleen voor RTS games zoals StarCraft maar ook voor shooters. Nu is een linker- of rechterstrafe een stuk minder belangrijk dan een gemikt schot. Maar de twee zijn wel aan elkaar verbonden, zo is het in counter-strike 1.6 zo dat je pas helemaal recht schiet als je stil staat dus moet je tegengas geven als je naar rechts beweegt door naar links te bewegen om je snelheid naar rechts zo snel mogelijk tot stop te brengen enz.. En bij snelle shooters zoals Quake is op tijd strafen (of strafejumpen) ook weer zo veel sneller. 
Zowie Celeritas
De Zowie Celeritas maakt gebruik van de Cherry brown switches, deze worden gezien als de ideale middenweg tussen gamen en typen. De kracht die nodig is om de toets in te drukken is behoorlijk laag, maar niet zo laag als bijvoorbeeld voor de (tegenwoordig heel erg zeldzame) rode cherry MX switch. Dit is dus licht om in te drukken tot het moment dat werkelijk de toets aangeslagen wordt op de computer, vanaf dan wordt de druk iets verhoogd, om de gebruiker te laten weten dat de toets ingedrukt is, dit is de eerder genoemde tactile feedback. Je hoeft de toets dus ook niet verder dan dat in te drukken. Nog een van de voordelen van dit toetsenbord dat je alle toetsencombinaties in kunt drukken die je wilt, veel keyboards lopen vast bij bepaalde combinaties, erg vervelend wanneer je die laatste toets die je indrukt echt nodig had, bij counterstrike wilde je namelijk naast strafen en gun switchen ook nog even sneaken of crouchen, blijkt nou net dat je toetsenbord dat niet kan en wordt je gespot. Bij shooters valt hier nog mee te leven maar er zijn ook een hoop spellen die toetsencombinaties gewoon echt altijd nodig hebben (vooral van die gekke Japanse multitask/rythm games). Via usb kun je tot maximaal 6 toetsen tegelijk, maar als je er echt veel tegelijk wilt kunnen krijg je door met ps/2 aansluiting aan te sluiten echt je zin want dan kun je zo veel toetsen tegelijk indrukken als je wilt.
De bouwkwaliteit
Het toetsenbord is lekker zwaar en bevat een metalen frame, volgens mij kan het wel wat boze klappen ontvangen zonder kapot te gaan. Er zitten in elk geval geen pootjes op die kunnen breken zoals bij veel toetsenborden. De knoppen zijn er allemaal vrij gemakkelijk af te halen en het toetsenbord is dus ook gemakkelijk schoon te houden. 
Onder het toetsenbord zitten 4 rubberen strips die er voor zorgen dat het toetsenbord perfect op zijn plek blijft.
Looks
Het ontwerp van het toetsenbord is vrij zakelijk, ik vind dit erg mooi. Ik hou niet van die overdreven designs die je tegenwoordig bij veel gaming gear ziet. Het toetsenbord heeft rode verlichting,
Oh nee! Rode verlichting past niet bij de rest van mijn interieur! Maar kijk nou..
Van rood..
Naar blauw!
Functies
Door de functietoets in combinatie met de windows toets in te drukken verandert de kleur van het licht dat achter het logo-raampje en het geperforeerde metalen frame naar een paars-blauwe kleur. Dit zorgt er ook voor dat de windows toets verandert wordt naar een ctrl toets! Erg handig aangezien je tijdens het gamen niet altijd graag naar Windows wil gaan wanneer je tussen de ctrl en de alt toets indrukt, wat een aantal mensen vast wel kunnen beamen! 
Andere functies zijn de welbekende media toetsen die ook dankzij de function toets gebruikt kunnen worden. Ook is het via ps/2 mogelijk om de herhalingssnelheid bij ingedrukte toetsen (hoe snel je rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr neer kunt zetten..) aan te passen naar de normale (1x) snelheid of naar 2x, 4x of 8x. Het nut zie ik hier niet van in maar SpawN zei dat het heel fijn is, ik denk dat hij in de war was en dacht dat het een andere functie was (reactiesnelheid usb poort zoals bij usb polling rate hacks bij muizen vroeger..)
SpawN is blij met de 8x functie.
Oordeel
Voordat ik de kans kreeg dit toetsenbord te reviewen was ik al een tijdje aan het overwegen een mechanisch toetsenbord te kopen. Het is een flinke investering (dit toetsenbord kost €120.00). 
Het typen op dit toetsenbord met de cherry MX brown switches gaat echt heerlijk, ik type stukken sneller en het voelt ook erg fijn. Ik zit zelf erg veel achter de computer en neem zelfs dit toetsenbord mee naar mijn werk (hoe geeky) omdat ik het zo veel relaxter vind om mee te tikken.
Voor gamen is het ook veel fijner, ik heb een hoop gaming toetsenborden geprobeerd en geen enkele komt in de buurt van hoe fijn dit speelt. Dat brengt me bij de enige nadelen die er aan dit toetsenbord zitten. 
Waar je op andere gaming toetsenborden een mooi display vindt met handige informatie zoals de tracknaam in je mediaplayer of het aantal kogels/hitpoints dat je nog over hebt -al vind ik dat laatste dus echt zwaar waardeloos-. 
En je dingen kunt instellen zoals on-the-fly macro’s -die overigens als cheats gezien worden bij veel games-. Heeft dit toetsenbord enkel de functionaliteit om de Windows toets uit te schakelen.
In dit laatste wordt weerspiegeld op welk type gamer dit toetsenbord gericht is: de competitieve gamer, die elk laatste beetje prestatie uit zijn gear wil halen. 
Ik zat zelf een beetje tegen de prijs aan te hikken bij mijn overweging van aankoop, maar voor mij zijn alle voordelen die genoemd werden ook echt boven mijn verwachtingen fijn gebleken. Aangezien ik erg veel achter de computer zit is voor mij dit toetsenbord z’n prijs ook echt waard. En ik raad dit toetsenbord dus ook echt aan voor mensen die veel typen en gamen op de pc!

 

Mechanische toetsenborden

Mechanische toetsenborden verschillen met normale toetsenborden op een aantal belangrijke punten. 

-De duurzaamheid is veel hoger.

De toetsen overleven 10 keer zo veel aanslagen als een conventioneel toetsenbord. 

-Meerdere toetsen tegelijk indrukken

Tot willekeurige toetsen 6 via usb en zoveel als je wilt via ps/2. (bij de Zowie Celeritas)

-De respons van de toetsen. Hierover is veel te vertellen:

De meeste hedendaagse mechanische toetsenborden bevatten zogenaamde mechanische switches van het merk Cherry MX, een switch is wat er onder de toets zit en wat verantwoordelijk is voor het registreren van het indrukken van de toets. Cherry levert een aantal soorten switches, deze hebben elk een aantal andere eigenschappen die met de “feel” van het indrukken te maken hebben. Elk type gekenmerkt door zijn eigen kleur. Belangerijk zijn de verschillen tussen drukkracht en de zogenaamde tactile feedback: dit laatste is verantwoordelijk voor iets meer weerstand wanneer je de toets aangeslagen hebt, waardoor je door hebt dat de toets geregistreerd is. Sommige switches hebben deze tactile feedback niet, ook is er een aantal switches dat een klikgeluidje maakt wanneer de toets aangeslagen wordt. 

Het grote verschil tussen de switches in een normaal toetsenbord en die van een mechanisch toetsenbord is dat de mechanische al aanslaan voordat de toets helemaal ingedrukt is en dat je normale toetsen helemaal in moet drukken voor ze aanslaat. Daarnaast is het gewicht dat nodig is om aan te slaan anders, en dit verschilt per type switch.

Een lijstje met verschillende switches en hun eigenschappen kun je vinden op de meest uitgebreide resource over mechanische toetsenborden op t net: http://www.overclock.net/keyboards/491752-mechanical-keyboard-guide.html

Hier staan de verschillende soorten switches met hun omschrijving, of ze meer bedoeld zijn voor typen, of gamen, of een combinatie van beide. Dat is namelijk waar mechanische toetsenborden meer gebruikt voor worden: typen.

Ervaren typisten typen namelijk stukken sneller op een mechanisch toetsenbord (als ze er eenmaal gewend aan zijn, bij mij duurde dat een week ongeveer). Dit zorgt er voor dat je typen langer volhoudt zegt men, nu denk ik niet dat typen een vermoeiende bezigheid is, maar dat typen sneller gaat is absoluut waar.

 

 


 

Toetsenborden en gaming

Toetsenborden zijn nooit zo populair geweest als bijvoorbeeld muizen wanneer het op gaming gear aankomt. Logisch, denk je misschien, maar is dat wel terecht? Het reactietijd verschil tussen een mechanische toetsen en normale toetsen is maar een kwart seconde, maar bij competitieve games is dat behoorlijk veel. Dit geldt niet alleen voor RTS games zoals StarCraft maar ook voor shooters. Nu is een linker- of rechterstrafe een stuk minder belangrijk dan een gemikt schot. Maar de twee zijn wel aan elkaar verbonden, zo is het in counter-strike 1.6 zo dat je pas helemaal recht schiet als je stil staat dus moet je tegengas geven als je naar rechts beweegt door naar links te bewegen om je snelheid naar rechts zo snel mogelijk tot stop te brengen enz.. En bij snelle shooters zoals Quake is op tijd strafen (of strafejumpen) ook weer zo veel sneller. 

Zowie Celeritas

De Zowie Celeritas maakt gebruik van de Cherry brown switches, deze worden gezien als de ideale middenweg tussen gamen en typen. De kracht die nodig is om de toets in te drukken is behoorlijk laag, maar niet zo laag als bijvoorbeeld voor de (tegenwoordig heel erg zeldzame) rode cherry MX switch. Dit is dus licht om in te drukken tot het moment dat werkelijk de toets aangeslagen wordt op de computer, vanaf dan wordt de druk iets verhoogd, om de gebruiker te laten weten dat de toets ingedrukt is, dit is de eerder genoemde tactile feedback. Je hoeft de toets dus ook niet verder dan dat in te drukken. Nog een van de voordelen van dit toetsenbord dat je alle toetsencombinaties in kunt drukken die je wilt, veel keyboards lopen vast bij bepaalde combinaties, erg vervelend wanneer je die laatste toets die je indrukt echt nodig had, bij counterstrike wilde je namelijk naast strafen en gun switchen ook nog even sneaken of crouchen, blijkt nou net dat je toetsenbord dat niet kan en wordt je gespot. Bij shooters valt hier nog mee te leven maar er zijn ook een hoop spellen die toetsencombinaties gewoon echt altijd nodig hebben (vooral van die gekke Japanse multitask/rythm games). Via usb kun je tot maximaal 6 toetsen tegelijk, maar als je er echt veel tegelijk wilt kunnen krijg je door met ps/2 aansluiting aan te sluiten echt je zin want dan kun je zo veel toetsen tegelijk indrukken als je wilt.

De bouwkwaliteit

Het toetsenbord is lekker zwaar en bevat een metalen frame, volgens mij kan het wel wat boze klappen ontvangen zonder kapot te gaan. Er zitten in elk geval geen pootjes op die kunnen breken zoals bij veel toetsenborden. De knoppen zijn er allemaal vrij gemakkelijk af te halen en het toetsenbord is dus ook gemakkelijk schoon te houden. 

Onder het toetsenbord zitten 4 rubberen strips die er voor zorgen dat het toetsenbord perfect op zijn plek blijft.

Looks

Het ontwerp van het toetsenbord is vrij zakelijk, ik vind dit erg mooi. Ik hou niet van die overdreven designs die je tegenwoordig bij veel gaming gear ziet. Het toetsenbord heeft rode verlichting:

Oh nee! Rode verlichting past niet bij de rest van mijn interieur! Maar kijk nou..


Van rood..


Naar blauw!

 

Functies

Door de functietoets in combinatie met de windows toets in te drukken verandert de kleur van het licht dat achter het logo-raampje en het geperforeerde metalen frame naar een paars-blauwe kleur. Dit zorgt er ook voor dat de windows toets verandert wordt naar een ctrl toets! Erg handig aangezien je tijdens het gamen niet altijd graag naar Windows wil gaan wanneer je tussen de ctrl en de alt toets indrukt, wat een aantal mensen vast wel kunnen beamen! 

Andere functies zijn de welbekende media toetsen die ook dankzij de function toets gebruikt kunnen worden. Ook is het via ps/2 mogelijk om de herhalingssnelheid bij ingedrukte toetsen (hoe snel je rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr neer kunt zetten..) aan te passen naar de normale (1x) snelheid of naar 2x, 4x of 8x. Het nut zie ik hier niet van in maar SpawN zei dat het heel fijn is, ik denk dat hij in de war was en dacht dat het een andere functie was (reactiesnelheid usb poort zoals bij usb polling rate hacks bij muizen vroeger..)

 

SpawN is blij met de 8x functie.

Oordeel

Voordat ik de kans kreeg dit toetsenbord te reviewen was ik al een tijdje aan het overwegen een mechanisch toetsenbord te kopen. Het is een flinke investering (dit toetsenbord kost €120.00). 

Het typen op dit toetsenbord met de cherry MX brown switches gaat echt heerlijk, ik type stukken sneller en het voelt ook erg fijn. Ik zit zelf erg veel achter de computer en neem zelfs dit toetsenbord mee naar mijn werk (hoe geeky) omdat ik het zo veel relaxter vind om mee te tikken.

Voor gamen is het ook veel fijner, ik heb een hoop gaming toetsenborden geprobeerd en geen enkele komt in de buurt van hoe fijn dit speelt. Dat brengt me bij de enige nadelen die er aan dit toetsenbord zitten. 

Waar je op andere gaming toetsenborden een mooi display vindt met handige informatie zoals de tracknaam in je mediaplayer of het aantal kogels/hitpoints dat je nog over hebt -al vind ik dat laatste dus echt zwaar waardeloos-. 

En je dingen kunt instellen zoals on-the-fly macro’s -die overigens als cheats gezien worden bij veel games-. Heeft dit toetsenbord enkel de functionaliteit om de Windows toets uit te schakelen.

In dit laatste wordt weerspiegeld op welk type gamer dit toetsenbord gericht is: de competitieve gamer, die elk laatste beetje prestatie uit zijn gear wil halen. 

Ik zat zelf een beetje tegen de prijs aan te hikken bij mijn overweging van aankoop, maar voor mij zijn alle voordelen die genoemd werden ook echt boven mijn verwachtingen fijn gebleken. Aangezien ik erg veel achter de computer zit is voor mij dit toetsenbord z’n prijs ook echt waard. En ik raad dit toetsenbord dus ook echt aan voor mensen die veel typen en gamen op de pc!

 

Reacties

Scopy schreef op 30 May 2011 - 13:00 0 thumbs
Avatar
 
Leuk toetsenbordje :)
Hidde schreef op 30 May 2011 - 14:40 0 thumbs
Avatar
 
Zou vet zijn als we er nu een zouden kunnen winnen.

Registreer een account om te kunnen reageren

Om te kunnen reageren op Gamelux heb je een account nodig. Lees alles over de voordelen op de registratie pagina.

Matchen
corner
Gisteren
Vandaag
Morgen
corner

  • Geen matches
  • Geen matches
  • Geen matches

Evenementen Kalender

-->